MFR STUDIO

studio puitis jalanan
 
IndeksFAQPencarianPendaftaranAnggotaGroupLogin

Share | 
 

 link tokoh yang korang senangi

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down 
PengirimMessage
mfr



Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: link tokoh yang korang senangi   Wed May 09, 2007 8:39 am

mungkin beberapa orang yang pernah membaca blog aku atau per'bahas'an maya yang aku sertai akan tahu yang aku adalah pro Tradisionalis. jadi, kat sini aku nak kongsi beberapa laman yang aku jadikan link kat blog aku dulu.. (lepas ni korang pun boleh kongsi link tulisan tokoh yang korang senangi,tak kesah sape pun hatta ustaz sekolah korang atau adun atau aktivis apa-apa pun)

ok, walaupun aku tak boleh satukan aliran tokoh ni sebab bidang depa lain lain, tp aku cukup minat dan senang dgn ilmu depa..ni link2 nya

1) tulisan Allahyarham Ustaz Wan Mohd Saghir yang aku ada beri link sebelum ni http://ulama-nusantara-baru.blogspot.com/

2) semestinya laman traditional islam yang ada tulisan Ustaz Uthman el muhammady, http://www.geocities.com/traditionalislam/

3) tulisan-tulisan Dr Sidek Baba yang aku buatkan dalam bentuk blog, http://drsidekbaba.blogspot.com/

4) tulisan Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri , http://zulkiflialbakri.blogspot.com/

5)tulisan Dr Syed Ali Tawfik Al Attas , http://drsyedali.blogspot.com/
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
Xx-Dervish-xX



Jumlah posting : 14
Registration date : 19.12.07

PostSubyek: Link?   Wed Dec 19, 2007 1:48 pm

http://drmaza.com/
http://www.kassimahmad.blogspot.com/
http://suparjo.blogspot.com/
http://saifulislam.com/
http://www.zaharuddin.net/

hanya sekadar menyenaraikan beberapa sahaja.
layarilah tanpa memberi label seperti mana masyarakat sekarang yang cenderung melabel orang!!!!! Very Happy
dan jugak tidak perlu meabel aku pro trad atau ape2 label seumpamanya
pirat
flower
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
mfr



Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Thu Dec 20, 2007 3:29 am

Xx-Dervish-xX wrote:
http://drmaza.com/
http://www.kassimahmad.blogspot.com/
http://suparjo.blogspot.com/
http://saifulislam.com/
http://www.zaharuddin.net/

hanya sekadar menyenaraikan beberapa sahaja.
layarilah tanpa memberi label seperti mana masyarakat sekarang yang cenderung melabel orang!!!!! Very Happy
dan jugak tidak perlu meabel aku pro trad atau ape2 label seumpamanya
pirat
flower

no problem. macam mana lah kassim ahmad boleh mencelah di tengah salafiyyun.

aku tengah tunggu zionis dan amerika masuk letak link tokoh-tokoh depa.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
Xx-Dervish-xX



Jumlah posting : 14
Registration date : 19.12.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Wed Jan 02, 2008 3:08 am

hahaha tapi faktor yg menyebabkan kenapa mereka tidak boleh "mencelah" yg menarik dibincangkan.Smile

hai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum mempersendakan kaum yang lain mungkin yang dipersendakan itu lebih baik dari mereka..............

kalaulah zionis dan amerika meletakan link tokoh-tokoh mereka kita bukanya diajar bertaklid membuta tuli. Smile
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
mfr



Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Wed Jan 02, 2008 5:31 am

Xx-Dervish-xX wrote:
hahaha tapi faktor yg menyebabkan kenapa mereka tidak boleh "mencelah" yg menarik dibincangkan.Smile

hai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum mempersendakan kaum yang lain mungkin yang dipersendakan itu lebih baik dari mereka..............

kalaulah zionis dan amerika meletakan link tokoh-tokoh mereka kita bukanya diajar bertaklid membuta tuli. Smile

ha ah. tapi yang herannya, orang yang tak bertaklid membuta tuli ni langsung tak ada prinsip dan jalan fikir konsisten (istiqamah). sbb dia bukan nak raih redha Allah, dia nak dapat jalan mudah, short cut, dan enjoy. gila betol!

anti-hadis kassim ahmad mencelah dalam list salafiyyun manhaj ahlul hadis. manhaj apa agaknya?
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
Xx-Dervish-xX



Jumlah posting : 14
Registration date : 19.12.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Sat Jan 05, 2008 3:28 pm

ha ah. tapi yang herannya, orang yang tak bertaklid membuta tuli ni langsung tak ada prinsip dan jalan fikir konsisten (istiqamah). sbb dia bukan nak raih redha Allah, dia nak dapat jalan mudah, short cut, dan enjoy. gila betol!

hahaha kalau yg tidak bertaklid dikatakan tidak berprinsip mana mungkin mungkin lahirnya pemikiran ibn taimiyah, imam as-syafie dan pendita zaaba. Smile
tapi orang yg bertaklid ini lah yg mahu mencari jln mudah dan juga x nak gunakan akal yg dikurniakan oleh Allah.
tapi saya tidak mempekejkan yg tidak bertaklid dan bertaklid ini tidak ingin mencari keredhaan Allah. walaupunade segelintirnya seperti yg saudara cakapkan Smile

Benarkah kasim ahmad anti hadis? ataupun hanya menolak hadis yg bercanggah dengan al-quran? Smile
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
mfr



Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Sat Jan 05, 2008 7:48 pm

Xx-Dervish-xX wrote:


hahaha kalau yg tidak bertaklid dikatakan tidak berprinsip mana mungkin mungkin lahirnya pemikiran ibn taimiyah, imam as-syafie dan pendita zaaba. Smile
tapi orang yg bertaklid ini lah yg mahu mencari jln mudah dan juga x nak gunakan akal yg dikurniakan oleh Allah.
tapi saya tidak mempekejkan yg tidak bertaklid dan bertaklid ini tidak ingin mencari keredhaan Allah. walaupunade segelintirnya seperti yg saudara cakapkan Smile

adusss tahukah taklid tu apa? ish ish.. atau kamu hanya 'bertaklid' maksud 'taklid' dari sesetengah pihak? marilah menuntut ilmu agama..

nah baca fatwa dr yusuf al qardawi:
http://syededlee.tripod.com/keunggulanislam/id146.html
Quote :
Ibnu Qayyim telah menentang kata-kata ini (taqlid empat Imam sahaja dan taqlid salah seorang yang tertentu dari mereka) di dalam kitabnya "I'lam al-Muqi'en'. Dia telah menggunakan lebih kurang lima puluh hujah dalam menyalahkan pandangan ini. Beliau telah membuat perbincangan yang panjang dan bernilai. Sesiapa yang ingin mengetahuinya bolehlah merujuk kepada kitab tersebut.

Kesimpulan kata-kata beliau ialah, apabila sampai kepada seseorang yang bukan ahli ijtihad pandangan yang sahih dari mana-mana Imam yang empat atau Imam-imam sebelum dan selepas mereka haruslah baginya mentaqlid mereka.

ibn qayyim anak murid ibn taimiyyah pun tak haramkan taklid. adusss kenapalah 'bertaklid' pula nak ditentang pada orang awam. lainlah kamu tu mujtahid. ish2

yg tak berprinsip tu bukan merujuk para imam, tp para awam yg tak mahu bertaklid tapi tak tahu berijtihad pun. akhirnya 'bertaklid' untuk tidak bertaklid. dgn kata lain menjadi awam yg mengong.

Quote :

Benarkah kasim ahmad anti hadis? ataupun hanya menolak hadis yg bercanggah dengan al-quran? Smile

benar. kassim ahmad anti hadis.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
Xx-Dervish-xX



Jumlah posting : 14
Registration date : 19.12.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Wed Jan 09, 2008 4:07 pm

haha
ya mari sama2 kita berkongsi ilmu Smile

nampaknya saudara salah faham ape yg dimaksudkan oleh saya. taklid membuta tuli adalah yg ditentang bukanya bertaklid! semua manusia adalah bertaklid tidak kira dalam ape pun.
taklid buta adalah perbuatan yg dikeji oleh Allah
albaqarah 170
almaidah 104
luqman 21

lihat ape yg dikatakan oleh pendita zaaba dalam "Perangai bergantung kepada diri sendiri. halaman 33-34

"sekalian yang telah ini bukanlah pula ertinya semua orang hendaklah jadi MUJTAHID seperti imam-Imam Mujtahid dahulu kala itu belaka (rahima-humu'llah). Ya kalau dapat demikian tentulah sebaik-baiknya, tetapi di sini bukanlah begitu dimaksudkan. hanya yang terutamanya dikehendaki ialah tiap-tiap orang islam yang berpelajaran patut biasa sebanyak sedikit memakai akalnya sendiri menguji dan menimbang benar salahnya barangsesuatu pegangan agama yang diterima dan diperpegangi itu. jangan pakai ikut secara taklid buta sahaja dengan tiada mengerti jalan-jalan benarnya dan punca pengambilanya.

luahan kasim ahmad dlm artikel kekacauan besar dalam darul islam Smile
Quran melarang mereka dari menyengutukan Dia dengan sesiapa pun, tetapi mereka telah mendewa-dewakan Nabi Muhammad dan kasta ulama sebagai dua autoriti lain (melalui gagasan-gagasan perundangan Hadis/Sunnah dan Ijmak ulama), di samping Allah. Quran melarang mereka membuat puak dalam agama, tetapi, selepas 250 tahun Nabi Muhammad wafat, mereka berpecah kepada dua puak besar, Ahli Sunnah wal-Jama’ah dan Syiah dengan berpuluh-puluh pecahan lain lagi. Quran mengishtiharkan persaudaran orang Islam, tetapi mereka berperang dan membunuh satu sama lain, bermula dari Perang Unta dan Perang Siffin dalam zaman khalifah-khalifah Uthman dan Ali. Ingatkan Perang Iran-Iraq (1981-88) yang dihasut oleh Inggeris-Amerika-Zionis dengan Iran memasuki perangkap mereka. Tuhan menyuruh mereka memerintahn dengan adil dan melarang riba, pembaziran dan rasuah, tetapi di kebanyakan negara Islam dosa-dosa ini dilakukan dengan berleluasa.Tuhan memerintah kita membaca Quran untuk difaham dan diikut, tetapi ulama mengajar mereka melagukan Quran untuk mendapat pahala, tidak kira faham atau tidak! Tuhan mengisytiharkan kebebasan total dalam agama, tetapi, mereka, mengiku hadis yang palsu, mahu membunuh orang yang keluar dari Islam! Quran tidak memisahkan ilmu dunia dari ilmu agama, tetapi ulama mereka berbuat demikian dengan meminggirkan ilmu dunia. Tuhan menyuruh mereka memberi salam kepada semua orang, sama ada muslim atau bukan, tetapi ulama mereka melarang mereka berbuat demikian!
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
mfr



Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Thu Jan 10, 2008 10:25 am

Xx-Dervish-xX wrote:
haha
ya mari sama2 kita berkongsi ilmu Smile

nampaknya saudara salah faham ape yg dimaksudkan oleh saya. taklid membuta tuli adalah yg ditentang bukanya bertaklid! semua manusia adalah bertaklid tidak kira dalam ape pun.
taklid buta adalah perbuatan yg dikeji oleh Allah
albaqarah 170
almaidah 104
luqman 21

lihat ape yg dikatakan oleh pendita zaaba dalam "Perangai bergantung kepada diri sendiri. halaman 33-34

"sekalian yang telah ini bukanlah pula ertinya semua orang hendaklah jadi MUJTAHID seperti imam-Imam Mujtahid dahulu kala itu belaka (rahima-humu'llah). Ya kalau dapat demikian tentulah sebaik-baiknya, tetapi di sini bukanlah begitu dimaksudkan. hanya yang terutamanya dikehendaki ialah tiap-tiap orang islam yang berpelajaran patut biasa sebanyak sedikit memakai akalnya sendiri menguji dan menimbang benar salahnya barangsesuatu pegangan agama yang diterima dan diperpegangi itu. jangan pakai ikut secara taklid buta sahaja dengan tiada mengerti jalan-jalan benarnya dan punca pengambilanya.

luahan kasim ahmad dlm artikel kekacauan besar dalam darul islam Smile
Quran melarang mereka dari menyengutukan Dia dengan sesiapa pun, tetapi mereka telah mendewa-dewakan Nabi Muhammad dan kasta ulama sebagai dua autoriti lain (melalui gagasan-gagasan perundangan Hadis/Sunnah dan Ijmak ulama), di samping Allah. Quran melarang mereka membuat puak dalam agama, tetapi, selepas 250 tahun Nabi Muhammad wafat, mereka berpecah kepada dua puak besar, Ahli Sunnah wal-Jama’ah dan Syiah dengan berpuluh-puluh pecahan lain lagi. Quran mengishtiharkan persaudaran orang Islam, tetapi mereka berperang dan membunuh satu sama lain, bermula dari Perang Unta dan Perang Siffin dalam zaman khalifah-khalifah Uthman dan Ali. Ingatkan Perang Iran-Iraq (1981-88) yang dihasut oleh Inggeris-Amerika-Zionis dengan Iran memasuki perangkap mereka. Tuhan menyuruh mereka memerintahn dengan adil dan melarang riba, pembaziran dan rasuah, tetapi di kebanyakan negara Islam dosa-dosa ini dilakukan dengan berleluasa.Tuhan memerintah kita membaca Quran untuk difaham dan diikut, tetapi ulama mengajar mereka melagukan Quran untuk mendapat pahala, tidak kira faham atau tidak! Tuhan mengisytiharkan kebebasan total dalam agama, tetapi, mereka, mengiku hadis yang palsu, mahu membunuh orang yang keluar dari Islam! Quran tidak memisahkan ilmu dunia dari ilmu agama, tetapi ulama mereka berbuat demikian dengan meminggirkan ilmu dunia. Tuhan menyuruh mereka memberi salam kepada semua orang, sama ada muslim atau bukan, tetapi ulama mereka melarang mereka berbuat demikian!

oh buku pendeta zaaba yg dipromosi oleh ungku aziz pada maza.

aku pelik tgk kassim ahmad ni. dia betul-betul ke hayati al quran. Allah sendiri mengangkat Rasulullah s.a.w. mencintai Rasul bererti mencintai Allah. tak ada konsep dewa pun. cuma dia tak pandai bab cinta. pelik aku dengan manusia anti hadis ni. konon tak suka dipanggil antihadis, nak org panggil dia ahli quran, tp quran pun dia ambik macam kitab buku je. hayati lah sikit kalam Allah tu. mesti lembut hati punyalah. takkan jadi biadab pada ulama.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
Xx-Dervish-xX



Jumlah posting : 14
Registration date : 19.12.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Thu Jan 10, 2008 4:18 pm

Smile..........
sekarang dibincangkan pasal hadis di forom
http://www.tematajdid.com/
perdebatan diantara golongan yg dikatakan menolak hadis dan menerima hadis. "Smile..........
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
mfr



Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Thu Jan 10, 2008 6:41 pm

Xx-Dervish-xX wrote:
Smile..........
sekarang dibincangkan pasal hadis di forom
http://www.tematajdid.com/
perdebatan diantara golongan yg dikatakan menolak hadis dan menerima hadis. "Smile..........

ya.. laman baru astora.laman lama dah jadi apa ntah. ntah pe hape. nak tajdid juga. salafi nak tajdid, dia nak tajdid juga.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
fuad3s



Jumlah posting : 4
Age : 26
Registration date : 22.04.08

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Tue Apr 22, 2008 2:08 pm

http://al-bakistani.blogspot.com/
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
admin
Admin


Jumlah posting : 56
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Wed Dec 02, 2009 5:33 am

Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://mfrstudio.board-realtors.com
Sponsored content




PostSubyek: Re: link tokoh yang korang senangi   Today at 1:51 pm

Kembali Ke Atas Go down
 
link tokoh yang korang senangi
Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1
 Similar topics
-
» Memilih Pembalut yang Baik
» Teman Masa Kecil yang Terlupakan
» Memperbaiki Hubungan Yang Rusak
» 5 Komponen Mesin yang Sering Bermasalah
» Yang selalu dirahasiakan oleh Perokok

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
MFR STUDIO :: ILMU ISLAM :: TOKOH/KITAB-
Navigasi: