MFR STUDIO

studio puitis jalanan
 
IndeksFAQPencarianPendaftaranAnggotaGroupLogin

Share | 
 

 PERLU ADA PARTI ISLAM YANG BENAR-BENAR ISLAM

Go down 
PengirimMessage
mfr

avatar

Jumlah posting : 295
Registration date : 06.05.07

PostSubyek: PERLU ADA PARTI ISLAM YANG BENAR-BENAR ISLAM   Thu Jan 31, 2008 7:09 pmhttps://www.youtube.com/watch?v=KGSMfikLFJY

Kalau dahulu saya melihat berjuang kepartian ini suatu yang tidak membina malah tiada fokus jitu. Saya lebih melihat memenuhi keperluan umat yang kosong perlu difokus dan diusahakan lebih dari kita buang masa promosi-promosi-dan promosi jenama parti kita untuk diundi pada pilihanraya. Saya melihat senario itu di depan mata kepala saya sendiri ketika saya kanak-kanak. Orang-orang tua yang aktif politik, mereka sanggup hadapi pahit maung, pukul terajang politik, berpuluh-puluh tahun tanpa akhirnya satu jasa mereka pun tidak ada dalam memenuhi keperluan umat. Selayaknya mereka boleh lakukan sesuatu, tapi mereka mati ke dalam kubur atas nama politikus semata-mata.

Sewaktu itu, saya betul-betul terkilan dengan orang tua. Umat kita tiada penternak ayam yang cukup untuk membekalkan ayam, sehingga akhirnya peniaga ayam islam juga mendapatkan bekalan ayam dari peniaga cina. Bila tiba cina menaikkan harga untuk bekalan ayam, peniaga islam yang membeli bekalan itupun terpaksa menjual dengan harga mahal. Ketika pembeli muslim ingin membeli ayam, harga ayam sudahpun mahal dengan alasan pembekal menaikkan harga. Itu salah satu contoh mudah untuk difahami, apa akan jadi bila keperluan umat dibiarkan diuruskan oleh orang nonmuslim.

Atau sewaktu masa dulu, tiada seorang muslim di negara kita dapat menghasilkan ubat-ubatan untuk pesakit yang ke hospital. Kandungan ubat yang terkandung bahan haram terpaksa digunakan kerana tiada ubat yang halal yang ada di hospital untuk mengubati penyakit itu. Adakah keperluan umat untuk ada seorang ahli farmasi muslim suatu yang remeh? Adakah membiarkan umat bergelumang dengan bahan haram suatu yang lazat dan indah? sangat enjoy dengan situasi itu?

Pastinya tidak!

Sebab itu saya terkilan dengan orang tua yang mati, yang masuk ke liang lahad, hanya meninggalkan nostalgia dan kenangan mereka sebagai politikus, yang berperang sesama sendiri demi memujuk rakyat mengundi dan mengangkat mereka dan parti mereka sebagai pemimpin negara. Orang tua itu tak tinggalkan perniagaan ayam untuk membekalkan ayam bagi peniaga islam untuk keperluan ayam umat. Orang tua itu tak tinggalkan ubat-ubatan halal untuk menyelamatkan umat yang sakit dari diubati dengan ubat haram.

Mungkin ubat dan ayam dilihat sebagai contoh [ SENSOR DC ] dari saya. Tapi tahukah kalian, dulunya mee kuning,bihun, kicap dan sos pun tidak pernah dihasilkan orang Islam di Malaysia, malah mereka senang saja membeli mee,bihun, kicap dan sos dari buatan orang kafir tanpa endah haram atau tidak kandungannya. Mungkin kini, sudah ada orang Islam yang menghasilkan bahan makanan itu, namun masih lagi segelintir produk seperti roti mahupun kek dewasa ini dikuasai oleh perniagaan nonmuslim, hingga buat umat Islam tidak kisah menempah roti mahupun kek kerana melihat ramainya umat membeli dari produk itu.

Soal haram-halal satu hal, soal penguasaan dan pergantungan ekonomi umat pada orang kafir sebenarnya hal yang sama penting, kerana situasi ini ibarat meletakkan tengkuk pada pedang musuh. Bila-bila umat Islam boleh dipancung. Lihat saja bila kekurangan bahan makanan, pada siapa umat Islam harap untuk ditingkatkan pengeluaran, kalau bukan syarikat mahupun kilang kafirun untuk membekalkan makanan untuk kita. Sehingga begini situasi kita tanpa segan mahupun malu, bila membaca kalamAllah mengangkat kita sebagai khalifah mentadbir alam, juga mengangkat kita umat Nabi Muhammad yang dipanggil sebaik-baik umat yang diutuskan Allah kepada manusia ini.

Itu baru keperluan umat mengenai makanan dan ubat-ubatan pun belum dipenuhi, belum lagi kita bicara lebih panjang mengenai keperluan teknologi, tenaga pakar, mahupun keperluan umat kepada hiburan islami pun dikuasai genre maksiat bermaharajalela.

Terkilan pada orang-orang tua yang patut meninggalkan sesuatu untuk generasi baru ini wajarkah kita sebagai ORANG MUDA MENGULANGINYA?

Itu yang sering saya ingatkan diri saya. Jika di waktu sekolah rendah, saya sering terkilan dan terluka dengan orang tua, sudahlah mereka tak ambil langkah bertindak kecuali segelintir saja, malah bila saya kemukakan cadangan, mereka sambut dengan gelak tawa dan ejekan saja. Kerisauan pada situasi yang melanda umat wajar dimeriahkan dengan cadangan-cadangan bernas yang patut dikumpul dan ditimbangkan dengan serius, hatta jika idea itu dikeluarkan oleh kanak-kanak berusia 10 tahun pun! Tapi mereka boleh gelakkan saya ketika itu. Memang tak wajar saya ingat kejadian itu sampai saya sudah berumur 23 tahun sekarang, patut saya maafkan saja. Tapi saya tak mampu. Saya tak mampu lupakan bagaimana manusia orang tua yang patut menjadi barisan depan berjuang memenuhi keperluan umat, hanya menyambut dengan gelak tawa pada cadangan yang diberi. Ini bukan masa untuk gurau senda, tapi ini suatu hal yang patut dirisau oleh setiap golongan umat.

Saya membesar dengan perasaan terluka pada generasi tua itu. Mereka bukan saja langsung tak hargai idea dan cadangan, malah mereka sendiri tak ada idea dan pelan rancangan untuk memenuhi keperluan umat! Hasilnya kebanyakan mereka sudah masuk kubur, dan umat Islam malaysia masih lagi hadapi masalah tidak dipenuhi keperluan umat oleh umat Islam sendiri.

Mungkin sebahagian bidang, umat Islam sudah berjaya capai dan sebahagian sudah capai tahap pakar, seperti doktor-doktor Islam di Institut Jantung Negara. Atau di bahagian perbankan Islam juga, sudah ada modal insan dari umat Islam sendiri. Namun, di bidang yang lebih besar dan penting seperti industri halal negara, umat Islam masih lagi bergantung pada kafirun untuk hasilkan makanan halal kita. Ini suatu yang memalukan.

Benar, akhirnya umat Islam merumuskan segala keperluan umat yang gagal dipenuhi itu adalah disebabkan oleh pimpinan umat yang tak berkualiti. Dengan harapan, menggantikan pimpinan umat kepada pihak pejuang Islam yang lebih tulen maka segala masalah umat boleh selesai. Pemikiran ini bukan saja melanda golongan tua yang saya pernah jumpa sewaktu sekolah rendah dulu, malah DITERUSKAN OLEH ORANG MUDA SEGENERASI DENGAN SAYA!

Walaupun saya tak percaya jika pimpinan umat ditukar saja semua masalah boleh selesai, jika umat sendiri tak ada risau dan faham akan situasi yang memalukan umat Islam ini. Saya tak fikir jika TG Nik Aziz jadi Perdana Menteri saja, maka umat Islam boleh menternak ayam untuk membekalkan ayam pada peniaga Islam, padahal usaha itu sudah terbuka sebelum pimpinan bertukar lagi. Jika belum bertukar pun, umat Islam selesa jadi peniaga yang ambil ayam dari kafirun dan selesa jadi tukang beli semata-mata, maka adakah kerisauan umat mengenai keperluan umat yang dikuasai kafirun boleh diambilalih hanya semata-mata bertukar pimpinan, tanpa umat Islam sendiri tiada yang tampil berjuang fokus pada bidang keperluan umat?

Kita bukan hanya perlu ada 2, 3 pejuang Islam. Kita ada beratus bidang yang kronik, dan kita perlukan berjuta pejuang!

Siapa yang boleh memenuhi berjuta pejuang yang FOKUS pada kekuatan diri masing-masing untuk memenuhi keperluan umat jika tidak mereka adalah GENERASI MUDA! Nak harap orang tua lagi jadi pejuang memenuhi keperluan umat? Orang muda hanya perlu rempit, zina, kahwin, beranak, ambil dadah, tengok wayang, konsert, minum arak, bergaduh, bertumbuk, menari, main game, dan jadi kuli pasang poster pilihanraya saja? Tidak, wahai sahabat-sahabatku! Orang muda ada berbelas juta jika kita tolak kanak-kanak walaupun saya yakin di kalangan kanak-kanak itu berjuta yang punya idea bernas untuk menyelamatkan umat, cuma mereka tak dihargai. Jika saya terkilan dengan orang tua ketika saya kanak-kanak dulu, maka saya tak mahu terkilan dengan generasi saya sendiri yang sudah WAJIB mendepani masalah umat!

Pada hari ini saya menyedari bukan setakat bidang-bidang tertentu yang disebut di atas saja yang sudah kronik untuk dipenuhi keperluan umat, malah bidang POLITIK SENDIRI SUDAH KRONIK! Kalau dulu saya tak kisah sangat tentang bidang ini, sebab berpuluh juta orang tua minat pada politik, maka biar saja mereka sendiri fokus pada bidang yang mereka minat sangat ini. NAMUN, hakikatnya bidang yang mereka uruskan ini pun tak mampu memenuhi keperluan politik umat.

Pihak BN mahupun BA, kedua-duanya dipenuhi penipu yang tidak jujur. Masakan umat patut bergantung pada pilihan tak jujur, tak tegas dengan iman dan perjuangan untuk diangkat jadi pemimpin? Bila pihak mahasiswa sendiri tampil ke depan untuk beri alternatif baru dalam pilihan kepimpinan negara, MAHASISWA ITUPUN TAK TEGAS DENGAN KEPERLUAN POLITIK UMAT! Setakat semangat 'student power' jenama gerakan Anwar tahun 70an tak kemana. Setakat nak tunjuk memahami ideologi "rakyat Malaysia" kemudian berlakon bermuka-muka dengan retorik untuk memikat rakyat menyokong kononnya nanti rakyat akan dibela, akan diselamatkan, akan ditolong.

Rakyat yang lemah memang patut dibantu, tapi jika janji manis membantu rakyat akhirnya menjadikan hubungan pemimpin dan rakyat adalah seperti peminta sedekah dan orang kaya, itu bukan memimpin negara! Rakyat mahu harga barang murah, nak pendidikan percuma, nak jalan tak ada tol, nak dapat bantuan rumah percuma, nak tanah, nak macam-macam.Calon wakil rakyat pula janji itu ini boleh beri rakyat semua yang diminta. Yang minta itu rakyat, yang nak bagi itu rakyat juga, pasal takkan ada bantuan jika kerajaan tak ada duit, takkan ada duit kalau tak ada cukai, tak ada cukai kalau rakyat tak bayar cukai, rakyat takkan boleh bayar cukai kalau semua rakyat tak berniaga pun! Saya tak bimbang kebanyakan orang cina suka berniaga walaupun tak dapat bantuan apa-apa. Pelik juga 50 tahun merdeka dengan kerajaan Melayu yang kononnya zalim seperti kata DAP, orang cina menguasai perniagaan.

Orang Melayu UMNO yang kuasai perniagaan pula lari ke negara luar, tak risau dan faham pun perjuangan memenuhi keperluan umat di tanahair sendiri kecuali sebahagian saja seperti Tan Sri Mokhtar al Bukhari.Kita tak mahu orang-orang tua boroi yang fikir untuk senang keluarga dia saja, oleh itu kita wajar jadi orang muda yang fikirkan masalah umat, jadi pejuang, dan bantu umat. Biar kita mati tinggalkan sesuatu untuk umat. Biar selamat satu bidang yang kita kuasai, supaya umat dalam bidang itu tak letak tengkuk atas pedang kafirun. Jadi kaya raya, perut boroi, lepas tu kita masuk kubur juga. Kekayaan tak bawa, perut boroi yang masuk liang lahad pula akan terburai dengan ulat, nak buat apa?

Parti Islam yang kita harap selama ini untuk berjuang negara Islam dan angkat hudud pun sudah main segan-segan. Nak malu apa berjuang negara Islam? Nak malu apa angkat hudud? Kenapa mesti sorok impian dan sudi tak bertanding semua kerusi parlimen atau sekurang-kurangnya melebihi 2/3 supaya nanti jika menang boleh jadi kerajaan Islam kuat. Memanglah kononnya tak bersekutu dengan DAP, tapi dalam tak bersekutu itupun, kerusi kafirun DAP itu dibiarkan tanpa ada calon Parti Islam sebab apa? Pakatan itu tetap ada walaupun PKR yang jadi orang tengah. Kenapa PKR mulia sangat sampai kita biar dia runding hal dan perjuangan kita? PKR terang-terang tak sokong negara Islam dan hudud, dah tu kita biar impian ini jadi bahan ceramah dan bukan tindakan?

Tak cukup duitkah nak letak calon semua kerusi? Tuan Presiden menang kes dapat berjuta, kalau tak cukup duit, duit menang kes itu boleh diinfakkan. Takkan Tuan Presiden tak mahu infak harta ke jalan Allah? Takkan Tuan Presiden yang menyeru nak tubuh negara kebajikan , tak mahu buat kebajikan? Ini bukan soal tak ada duit. Ini soal tak tegas dengan iman dan perjuangan, ini soal tak yakin yang perjuangan ini indah di dalam dan luar.

Siapa kata Islam itu indah bila orang dah masuk islam baru nampak indah? Tak, orang tak masuk Islam pun bila pandang islam, Islam itu nampak indah. Kecuali kalau nampak muslim yang tak amalkan Islam. Memang akan nampak Islam tak indah. Pasal yang tak indah itu muslim yang jahil itu, bukan Islam itu! Rasulullah itu suri tauladan yang baik.Islam yang Rasulullah bawa itu indah, dan Rasulullah itu sendiri indah dengan Islam. Jangan takut pada kafirun yang benci keindahan islam. Memang kafirun yang gelap hatinya akan mengeji Islam. Rasulullah berdakwah di thoif, semua penduduk thoif hina malah baling batu pada Rasulullah yang indah itu. Penduduk thoif hina ajaran yang indah. Sebab apa? Sebab mereka kafirun yang Allah tak beri hidayah. Habis tu, Rasulullah marah? Rasulullah pura-pura ajak pada dmeokrasi? Sebab kalau ajak pada Islam, nanti kena baling batu, jadi Rasulullah ubah taktik lalu ajak pada demokrasi dan liberal? Mana ada! Mengarut!

Rasulullah dari awal dapat amanah dari Allah sampai akhir hayat, maintain ajak pada Islam dan Iman. Mana ada nak sorok-sorok, kecuali masa peringkat awal di Mekah. Tapi Rasulullah sembunyikan seruan Islam, tak bererti Rasulullah patut pura-pura seru pada benda lain! Ini Malaysia dah diumum jadi negara Islam oleh Tun Mahathir yang dipanggil sekular. Tiba-tiba Anwar yang islami tolak untuk berjuang angkat Malaysia sebagai negara Islam. Ini apa pelik punya politik umat ini? Lepas tu Parti Islam pun tersengih-sengih menyendeng belakang tubuh pejuang Islami Anwar yang menolak perjuangan negara Islam dan hudud. Sanggup pula sediakan pejuang-pejuang islami untuk penuhkan jalan-jalan menuntut mengikut suara para pendokong demokrasi liberal, yang akhirnya Anwar yang agung itu yang jadi hero dalam usaha jalanan itu sehingga patuh dan akur setiap butir bicaranya. Dia suruh kumpul, kita kumpul. Dia suruh bersurai, kita bersurai. Kita suruh angkat negara Islam dan hudud, dia kata tak payah! Apa kebenda ini?

Sebab itu keperluan umat pada bidang politik juga sudah kronik. Sudah ramai orang tua dan aktivis politik sudah tak tahu nak bawa malaysia ini pada daulah islam atau tidak. Mereka masih malu-malu kucing tak yakin yang Islam hari ini suatu yang amat diminati untuk dikaji. Di Amerika saudara baru islam bertambah dari sehari ke sehari. Sebahagian mereka lebih islami dari pejuang islam negara kita sendiri, malah ada yang sudah bergelar sheikh walaupun baru menganut Islam pada umur 20 an. Kita orang muda malaysia bagaimana? Masih belum terlambat kita membetulkan langkah untuk tukar jadi pejuang Islam. Islam itu indah, bila kita jadi muslim yang tegas dengan iman dan perjuangan, kita akan nampak indah sama. Kafirun akan hormat, malah mereka yang akan tersengih-sengih malu dengan kita. Adakah menjadi muslim sejati akan buat kita jadi muslim yang ganas macam hantu? Tidak! Akhlak muslim itulah buah paling ranum dalam dunia ini. Bermakna menjadi muslim sejati akan buat kita jadi buah ranum yang sangat disukai oleh sekalian manusia termasuk kafirun.

Kita bukan saja perlukan pada pejuang untuk bidang-bidang kritikal ekonomi dan sosial, malah di bidang politik, kita sudah wajib mendirikan parti islam yang benar-benar islam untuk dijadikan contoh teladan. Bila berkempen, kita sajalah yang berkempen tentang keindahan islam dan promosi kebesaran Allah, kita tak malu berdakwah atas pentas politik bukan untuk seru undi dan angkat parti kita, tapi kita seru umat islam untuk risau akan keperluan umat, kita seru umat Islam wajar kembali pada Allah, kita seru masjid-masjid kita yang kosong penuh diimarah, kita seru kafirun memahami cara hidup dan perspektif islam yang sebenar, jangan terpengaruh dnegan fitnah musuh islam, kita ajar islam, kita tunjuk islam, dan kita biar mereka rasa Islam yang indah. Kita bantu orang susah tak kira masa, kita jujur dan amanah, biar sampai masyarakat akui kitalah generasi al-amin. Tak rugi jadi ahli politik yang baik, jujur dan tegas dengan iman, islam dan perjuangan. Biar orang tua lain bermuka-muka, berlakon dan berpura-pura, mereka mungkin menang, tapi mereka terseksa kerana tak jujur dari mula hingga akhir. Mereka sangka berjuang boleh tipu-tipu, mereka menipu diri sendiri.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://contengmfr.blogspot.com/
 
PERLU ADA PARTI ISLAM YANG BENAR-BENAR ISLAM
Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
MFR STUDIO :: ARKIB-
Navigasi: